לידה היא תהליך טבעי ומרגש ולרוב לידות מסתיימות בתינוק ויולדת בריאים ושלמים ובמשפחה מאושרת. יחד עם זאת ישנם מקרים מסוימים שבהם עלולים להתרחש סיבוכים רפואיים שיכולים לפגוע בבריאות היילוד, כאשר אחד הסיבוכים החמורים ביותר הוא חוסר חמצן בלידה. מדובר על מצב רפואי שעלול לגרום לנזקים חמורים ולעיתים גם בלתי הפיכים. חוסר באספקת חמצן מספקת למוחו של היילוד במהלך הלידה עלול להוביל לפגיעות נוירולוגיות, עיכוב התפתחותי ואף שיתוק מוחין. במאמר הבא תקבלו את כל המידע על הסיבות שעלולות לגרום לחוסר חמצן בלידה, על הסיבוכים האפשריים ועוד.
הגורמים לחוסר חמצן בלידה
חוסר חמצן בלידה יכול להיגרם ממספר גורמים רפואיים הנוגעים לתקופת ההיריון וללידה עצמה:
מצוקה עוברית- מדובר על מצב שבו אספקת הדם והחמצן לעובר נפגעת, בדרך כלל כתוצאה מהתנתקות שליה מוקדמת או צניחת חבל הטבור.
סיבוכים בחבל הטבור – קשרים או לולאות הדוקות בחבל הטבור עלולים להגביל את מעבר החמצן לעובר.
קרע בשליה – כאשר השליה מתנתקת מוקדם מדי מהרחם, אספקת החמצן לעובר נעצרת באופן פתאומי.
לחץ דם גבוה או נמוך של האם – תנודות קיצוניות בלחץ הדם של האם במהלך הלידה עלולות לפגוע בזרימת הדם לרחם ולעובר ולכן, חשוב מאוד לאתר גורמי סיכון שונים ליתר לחץ דם אצל היולדת כבר בתקופת ההיריון או מצבים שמשפיעים על לחץ הדם כגון: רעלת הריון, על מנת לטפל במצב בצורה הטובה ביותר ולהימנע ממקרים של חוסר חמצן לעובר במהלך הלידה כתוצאה מלחץ דם נמוך מדי או גבוה מדי.
לידה שאורכת זמן רב – כאשר הלידה מתארכת מעבר לפרק זמן שמוגדר כנורמטיבי ותקין, קיים הסיכון לירידה באספקת החמצן לעובר.
שימוש לא נכון באמצעים רפואיים- הפעלת ואקום או מלקחיים בצורה שגויה כחלק מביצוע לידה מכשירנית עלולה להשפיע על זרימת הדם לתינוק.
השפעות חוסר חמצן על היילוד
כאשר חוסר חמצן בלידה אינו מטופל בצורה מהירה ויעילה ובהתאם לזיהוי הגורם הרלוונטי לחוסר זה, הוא עלול לגרום לנזקים חמורים ביותר ליילוד:
ראשית כל, חוסר חמצן בלידה עלול לגרום לשיתוק מוחין שהיא פגיעה נוירולוגית חמורה הנגרמת עקב נזק מוחי בזמן הלידה. שנית, הוא עלול לגרום לעיכוב התפתחותי שיבוא לידי ביטוי בבעיות התפתחות מוטוריות וקוגניטיביות. מעבר לכך, מחסור בחמצן עלול לגרום לנזק בלתי הפיך לרקמות המוח וכן לבעיות נשימה חמורות או בעיות לב לתינוק שייוולד.
רשלנות רפואית במקרים של חוסר חמצן בלידה
במקרים מסוימים, חוסר חמצן בלידה נובע מטעויות רפואיות שניתן היה למנוע. כאשר הצוות הרפואי לא מזהה סימני מצוקה עוברית בזמן, לא פועל בהתאם לפרוטוקולים הרפואיים או משתמש באמצעים רפואיים באופן רשלני במהלך הלידה, הדבר עלול להיחשב כרשלנות רפואית.
דוגמאות לרשלנות רפואית במקרים של חוסר חמצן בלידה
ישנם מקרים שונים של חוסר חמצן בלידה הנגרמים כאמור כתוצאה מרשלנות רפואית, כך לדוגמא:
- העדר ניטור תקין או מעקב אחר דופק העובר לאורך הלידה
- קבלת החלטות שגויות הנוגעות ללידה מכשירנית באמצעות וואקום או מלקחיים ללא צורך אמיתי בכך או ביצוע הפעולה בצורה רשלנית תוך שימוש לא מספיק מקצועי במכשור המדובר.
- עיכוב בביצוע ניתוח קיסרי במקרה של מקרה חירום
- מתן תרופות במינון שגוי במהלך הלידה
מה ניתן לעשות אם חוויתם מקרה של רשלנות רפואית בלידה?
אם אתם חושדים כי הלידה של התינוק שלכם לוותה ברשלנות רפואית שגרמה לחמצן לא מספק שהגיע לעובר במהלך הלידה ובהתאם לכך הוא נולד עם פגיעה כזאת או אחרת, כדאי שתפנו לשירותיו של עורך דין רשלנות רפואית מקצועי ומנוסה בתחום לאחר שתאספו את כל המסמכים שמעידים על מהלך הלידה, על קבלת ההחלטות, על פרוטוקול הטיפול הרפואי ועוד. המטרה היא לבחון האם קיימת עילה לתביעת רשלנות רפואית במקרה העומד על הפרק.
עורך דין רשלנות רפואית מקצועי ומנוסה בתחום תביעות רשלנות רפואית בהריון ולידה יבחן את התיק יחד עם איש מקצוע מהתחום הרפואי אשר יודע לזהות חריגה מהסטנדרט המקובל בטיפול אשר קיבלה האישה במהלך הלידה או בהתנהלות של הצוות הרפואי באופן כללי בלידה. בהתאם לכך עורך הדין יקבע האם אכן יש עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית ובמידה ואכן קיימת עילה, הוא יגיש את התביעה ויעניק לכם ייצוג הולם מול הגורמים הרלוונטיים במסגרת משא ומתן או במהלך התביעה בבית המשפט. בתביעת רשלנות רפואית זאת ניתן לקבל פיצויים על עוגמת נפש, על סבל וכאב, על קושי כלכלי שנגרם למשפחה כתוצאה מהטיפולים שנדרשים לתינוק שנולד פגוע ועוד.
לסיכום
ניתן לומר כי חוסר חמצן בלידה הוא סיבוך רפואי חמור שעלול להוביל לנזקים משמעותיים לעובר. בעוד שחלק מהמקרים הם תוצאה של נסיבות בלתי נמנעות, ישנם מקרים שבהם חוסר תגובה מהירה או טיפול רשלני מצד הצוות הרפואי יכולים להחמיר את המצב. כאשר מדובר במקרים של רשלנות רפואית, חשוב לבדוק את האפשרויות המשפטיות ולפעול בהתאם על מנת לקבל פיצוי ולוודא שמקרים דומים לא יחזרו על עצמם.